Jídlo a pití

Gastronomie ostrova Lesbos v sobě zahrnuje typické rysy středomořské kuchyně, která je charakteristická především lehkou stravou, ve které dominuje olivový olej a olivy. Strava je bohatá na mořské plody, zeleninu, ovoce, bílé druhy masa, jenž se zapíjí velmi jemným bílým vínem.

K oblíbeným a tradičním místním předkrmům patří speciality připravené z ryb nebo mušlí, vinné listy plněné rýží nebo vydatné osvěžující zeleninové saláty. Konzumace čerstvé zeleniny a ovoce je součástí každodenního příjmu potravin, oblíbené jsou zeleninové saláty, které se připravují z ledového salátu, rajčat, okurek, paprik, oliv, vše se zakape olivovým olejem a dozdobí sýrem. K místním specialitám patří taramosalata, což je předkrm připravený z rybích jiker, jenž se rozetřou na tuhou pastu, kterou se potírají rozpeklé bagety. Pasta se ochucuje česnekem, olivovým olejem a dle chuti se pokape citrónovou šťávou.

K oblíbeným zeleninovým druhům patří artyčoky, dýně, chřest, papriky a feferonky, které se nakládají do olivového oleje. Nakládaná zelenina patří k místním delikatesám, neboť chuť olivového oleje, do kterého se zelenina nakládá, nemá široko daleko konkurenci. Zelenina se může plnit měkkým sýrem, doplnit olivami, dosti se ochucuje různými kořenícími směsi i čerstvými bylinkami.

Na jídelníčku se hojně objevují ryby a mořské plody, oblíbené jsou chobotnice nebo mušle ochucené místním, velmi aromatickým kořením. K oblíbeným mořským rybám a živočichům patří kambaly, mořské parmy, tuňáci, humři, sépie, chobotnice a mušle. K místním specialitám patří sardinky, které se chytají v kallonské zátoce, v brzkých ranních hodinách. Během dne se zpracovávají přímo na lodi, dostatečně se nasolí a večer jsou hostům servírovány v místních restauracích nebo hotelech. Z kallonských sardinek se připravuje i sardelová pasta, kterou je možné zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami.

Z ostatních druhů masa je oblíbené jehněčí a skopové, které se připravují nejčastěji grilováním nebo pečením ve vlastní šťávě. K tradičním řeckým pokrmům patří gyros, jenž se připravuje na svisle se otáčejícím rožni, ze kterého se maso okrajuje do chlebové kapsy a bohatě plní zeleninovou směsí. Tradičním hlavním pokrmem je tzv. mousaka, která se připravuje z brambor, mletého masa a koření. Pokrm se zapéká v troubě, dochutí se omáčkou z vajec, mléka, mouky a kořenících směsí, na závěr se posype sýrem.

Nápoje

K tradičním místním nápojům, které se připravují přímo na ostrově Lesbos patří národní řecký nápoj ouzo. Tento aperitivní nápoj s jemnou příchutí anýzu se podává nejčastěji v kombinaci s mořskými plody, výtečně chutná ve spojení s mušlemi. K velmi kvalitním a delikatesním druhům patří Ouzo Giannatsi z Plomari, které je k dostání s alkoholickým podílem 42 % nebo 45 %.

K oblíbeným a tradičním řeckým alkoholickým nápojům patří Metaxa, jejíž kvalita se posuzuje podle počtu uvedených hvězdiček na etiketě. Oblíbeným alkoholickým nápojem je víno s tradiční pryskyřicovou příchutí, která je charakteristická pro místní, řecká vína.

Z nealkoholických nápojů se konzumují perlivé a neperlivé vody, pomerančové a citrónové limonády nebo šťávy připravené z čerstvého ovoce.